Biografie


Esther Hart (Epe, 3 juni 1970) geboren als Esther Katinka Hartkamp treedt tegenwoordig op onder de naam Esther Hart. Al heel vroeg begon ze met zingen. Haar eerste optreden was voor de spiegel in de badkamer met een borstel die als microfoon diende.
Als 10/12 jarige zong ze in het kinderkoor ‘De Lenteklokjes’ en deed vele solopartijen. Er zijn zelfs nog opnames van op LP! Op haar veertiende zong ze voor het eerst bij een bandje onder de naam ‘Release’. En de liefde voor muziek liet haar niet meer los.

Eén dag voor haar 18e jaar werd Esther toegelaten aan het conservatorium in Rotterdam. Aan het conservatorium volgde ze een lichte muziekzangopleiding en met haar soulvolle stem, een soepele en heldere mezzosopraan, studeerde ze in 1994 cum laude af als docerend en uitvoerend musicus. In die tijd trad Esther al heel regelmatig op in allerlei gelegenheden en het was ook in die tijd dat Esther een CD in eigen beheer uitbracht, ‘Love this Life’ van ‘Fruit at the Bottom‘. Iets later kwam er ook nog een close harmony CD uit onder de naam ‘X-mas in Harmony’ van de close harmony groep ‘Stars en Belles‘ . Op deze CD zingt Esther allemaal close harmony en a capella kerst nummers. Ook deze CD werd in eigen beheer uitgebracht en werd veelal bij optredens verkocht. Ze maakte ook deel uit van ‘D-Wys and the Voices of Soul‘, hiermee speelde ze o.a. op het North Sea Jazz Festival en bij Sesjun TV. Ook zong zij een nummer op de soundtrack van de Amerikaanse film ‘Faking da Funk’. En werkte ze mee aan de kinder CD ‘In de Maneschijn’.

Daarnaast heeft Esther veel studio werk verricht, jingles ingezongen als ook in koortjes meegezongen voor diverse Disney films. Ze deed ongeveer 120 live optredens per jaar. Zingen is altijd heel belangrijk in het leven van Esther geweest en vanaf het begin heeft ze er zichzelf van kunnen onderhouden. Ook het doceren doet ze al heel lang. Eerst op verschillende muziekscholen en tot begin 2007 op de Rock Academie in Tilburg. Ze heeft daar zanglessen gegeven vooral gericht op zangtechniek.
Esther heeft een prettige soul in haar stem en dat slaat aan, getuige ook haar Engelse hitsucces met `Ain’t no Lies`, dat op nummer acht van de dance-charts belandde.

In 2003 werd Esther bij het grote publiek bekend. Esther was dit jaar in de race voor deelname aan het Songfestival. Met een overtuigende overwinning in Ahoy met het liedje ‘One More Night’ mocht Esther in 2003 Nederland vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Riga. Esther eindigde op de 13de plaats. Wel mocht Esther ‘The Best Artistic Performance Award’ mee naar huis nemen. Een juryprijs uitgereikt door oud Songfestival winnaars. Deze prijs betekende meer voor Esther dan een hoge notering.

Tegelijkertijd met het Songfestival kwam ook Esther’s debuutalbum uit ‘Straight from the Hart’ Met het nummer ‘One more Night’ behaalde Esther een top 20 notering in de Nederlandse hitlijsten. Later zijn van dit album nog ‘You’ll never know’ en ‘If I Knew You Then’ uitgebracht. Door het Songfestival gingen er voor Esther toch een aantal deuren open, die anders waarschijnlijk gesloten waren gebleven.

In 2003, 2004 en 2005 heeft Esther de selectie en vocalcoaching gedaan voor de kinderen van het Junior Songfestival. In 2004 was Esther de vocalcoach van de meidengroep in het programma Popstars The Rivals. Esther heeft ook haar medewerking verleend aan goede doelen acties. Zo was er “Lichtjes voor Sophia” een actie van het Sofia kinderziekenhuis, samen met Lee Towers, Anita Meyer en Romeo heeft Esther de single ‘Brand een lichtje voor Sofia’ opgenomen. Met de opbrengsten van onder andere deze single kon er een bioscoop verwezenlijkt worden in het Sofia kinderziekenhuis. Een ander goede doelen actie was ‘Zing mee voor de rechten van het Kind’ Een uniek project waarbij bekende Nederlandse Artiesten en acteurs klassieke American Songbook-Jazz nummers zingen. Een aanzienlijk deel van de opbrengst wordt besteed aan Unicef-projecten wereldwijd. Op het album ‘What a Difference a day Makes’ zingt Esther samen met Toots Tielemans het nummer ‘Smile‘.

Naar aanleiding van de kinderboekenweek 2005 mocht Edward van de Vendel een cd laten maken. ‘Superguppie zingt‘ .Van de gedichten van Edward van de Vendel zijn liedjes gemaakt. Samen met andere artiesten heeft Esther deze cd ingezongen. Esther zingt op dit album: ‘In dit Museum’ en ‘Een brief in het Zand’.

Naast haar solo optredens treedt Esther ook op met ‘the Eurostars’ een groep bestaande uit Mandy Huydts, Franklin Brown, Maxine, Marlayne en Esther Hart. Het repertoire van ‘the Eurostars’ bestaat uit Songfestival repertoire.

Samen met Marlayne vormt Esther sinds juni 2006 het duo ’ 80's Ladies’. Esther en Marlayne brengen een ode aan de zangeressen uit de tachtiger jaren.

Begin 2006 stond in het teken van de theatertour ‘Queen in Concert’. Een spetterende show waarin het befaamde repertoire van Queen de revue passeerde. Samen met Bert Heerink, Laura Vlasblom, Erica young, Cindy Oudshoorn, Linda Caminita, Nick Fleuren, Robin van den Akker, Stefan Swinkels en Jaap van Egeraat en het orkest van de Koninklijke Luchtmacht stond Esther 42 avonden in theaters door heel het land. Queen in Concert heeft overal volle, enthousiaste zalen getrokken.

Naast haar pop repertoire heeft Esther de afgelopen jaren bewezen ook een verdienstelijke Jazz zangeres te zijn. Getuige haar optredens met het ‘Trio Ruud Jacobs’ en ‘Trio Peter Beets’.

In oktober 2006 maakt Esther haar musicaldebuut als Glinda in de musical The Wiz. Samen met Glennis Grace deelt zij de rol als alternate met de hoofdrolspeelster Mathilde Santing. The Wiz is een feestelijke feelgood musical over doorzettingsvermogen en het geloof in jezelf. Dit is de boodschap die de goede fee Glinda expliciet meegeeft aan Dorothy, de hoofdpersoon uit de musical. Het levert haar een nominatie op voor de beste vrouwelijke alternate bij de Sentimento Award’s.

Voorjaar 2007 zit Esther in de jury van het TV Programma ' Just the 2 of us" Dit doet ze samen met Margriet Eshuijs, Cornald Maas en Rob Stenders

Eind 2007 en begin 2008 heeft Esther samen met de Houdini’s een Jazztourtje gedaan. Het thema van deze avond was ‘Chasing the General‘. De legendarische film 'The General' (1927) werd in dit programma muzikaal begeleid door de overbekende jazzgroep de Houdini's. Na de pauze zingt Esther op onnavolgbare wijze filmmuziek uit de jaren '30, '40 en '50.

Eind 2008 levert Esther een bijdrage aan het radio 2 progamma 10 JAAR TOP 2000. Er werden 10 liedjes uit de top 2000 vertaald in het Nederlands. Samen met de top 2000 band waar Esther samen met Ferry van Leeuwen, Martin van der Starre en Han van Eyck deel uitmaakt werd dit project verzorgd. Esther zong ‘Wolkenjagen’ (Cloudbusting) en ‘Bedenk je’ (Imagine). Eind 2009 werd het project Top 2000 met andere woorden wegens succes herhaald. De nummers werden dit jaar op cd uitgebracht.
Esther zong ‘Het Vondelpark’ (MacArthur Park ) en Dalen diep, hemelhoog (River deep, mountain high).

In 2008 verleende Esther haar stem aan het kinder tv progamma ‘De Bibaboerderij’. Esther was te horen als Bibi en de tomaat.

Momenteel treedt Esther solo en samen met de ‘80's Ladies’ en ’the Eurostars’ op. Dit zijn zowel besloten als openbare optredens.

Esther houdt zich de laatste tijd veel bezig met zangcoaching van o.a Marco Borsato, Sita, Jette van der Mey, Bastiaan Ragas, Edwin Evers en meer......

Ook geeft ze les op verschillende conservatoria, o.a in Rotterdam en Enschede.